Polaroid Photo

Bilder från FlatFnatt

FlatFnatt

En flat-familjs liv och äventyr

lör
4
aug '07

Årsträff på Flatterhaft (Dag 1)

Äntligen dags för årsträffen på vår kennel Flatterhaft. Husse var tröttare än tröttast så det blev sen avfärd hemifrån och vi landande sent i Flathult.

Första dagen på årsträffen går i jaktprovens tecken. En massa (tror det var 9) stationer med olika tävlingsmoment skall klaras av och poängsättas. För oss som är newbies och inte har fattat ett skvatt av vad detta går ut på och går till är det perfekt att vara med på årsträffen och titta på. För att underlätta ytterligare kan man som nybörjare vara med på något som kallas “debutanternas” och då får man en teorigenomgång där de olika momenten beskrivs. Sedan går
man ut till de olika stationerna och tittar på hur det går till när proffsen kör.

Tyvärr gjorde vår sena avfärd att vi missade teorigenomgången men vi kom lagom till “studiebesöket” i alla fall vilket var mycket bra. Det var kul, intressant och imponerande att se “de riktiga” hundarna jobba med sina förare. Snacka om att man blev sugen på att börja träna rejält själv.

Efter att vi gått runt på alla stationer fick vi möjlighet att prova på stationerna själva också. Vi var rätt tveksamma men beslutade oss till slut för att prova. Det kan ju inte gå mer än åt h—–e.

Vi började med en station med enkelmarkering. I detta moment skall man få hunden att observera var en kastad dummy landar och på kommando skall sedan hunden springa rakt fram till denna, plocka upp den och leverera den till föraren. Alla avvikelser, t.ex. att hunden måste sök efter dummy eller släpper dummy innan leverans, ger poängavdrag.

Vi har ju inte tränat apportering direkt med någon av hundarna så vi var väl lite tveksamma till hur dom skulle agera. Började med Neo och “beställde” en 15-poängare. Dummyn kastades och jag såg på Neo att han hade sett exakt var den landade och när jag gav kommando drog har rakt mot nedslagsplatsen. Han hittade och plockade upp den med en gång och sprang raka vägen tillbaka och gav mig den rätt i handen. Gissa om vi blev förvånade.

Sen var det Torkels tur och han fick också en 15-poängare. Han följde också dummyn fint men när han väl skulle hämta den fick han leta lite innan han hittade den. Han kom tillbaka med den med en gång men släppte tyvärr dummyn för tidigt men ändå en bra prestation med tanke på hur mycket/lite vi tränat på detta.

Vi fortsatte sedan till en sökövning. Även här presterade Neo otroligt bra. Han sökt jättebra och hämtade 2 dummys innan vi avbröt. Domaren tyckte han var jätteduktig. 🙂

Torkel var dock som ett yrväder i söket. Han hittade och plockade upp dummies men istället för att komma tillbaka med dom fortsatte han att leta och bytte dummy. Till slut kom han i alla fall in med en och då avbröt vi. Man skall ju alltid sluta när man är på topp. 🙂

Tredje stationen vi provade var en annan variant av första stationen. Vid denna station skulle man först gå fot med hunden fram till en punkt och där satte hunden innan dummyn kastades. Sedan var det samma förutsättningar som på första stationen. Observera, kommando, hämta och leverera. Även här gjorde Neo jättebra ifrån sig även om han släppte dummyn lite för tidigt denna gång. Denna övning hoppade vi över med Torkel.

Sista stationen vi provade var ett närsök. Här skulle hunden söka och hämta in ett antal mjukisdjur som låg gömda i ett litet område. Här gick det inget vidare alls för Neo. Han sökte bra men ville inte riktigt ta med sig nåt in. Men efter en stund kom han i alla fall in med en och då fick det räcka. Inte heller denna övning körde vi med Torkel.

Efter detta var dags för lite trimning inför söndagens utställning.

Innan vi åkte hem kollade vi när STINKen (STopp INKallning) kördes. En riktigt kul och nyttig övning/tävling så i korthet går ut på att få sin hund att stanna och komma på inkallning. Kanske inte låter så svårt men lägg till detta att en dummy kastats innan och hunderna givits apportkommando. Inte helt lätt får en apportör att avbryta mitt i apporteringen vilket också märktes. Det var många som hade svårt att få till det helt. Men det var några som imponerade stort så det går allt att lyckas med detta.

Lite blandade bilder finns i fotoalbumet.