Polaroid Photo

Bilder från FlatFnatt

FlatFnatt

En flat-familjs liv och äventyr

fre
1
jul '11

Internat

Början av denna vecka spenderades i skogen runt Flathult där Birgitta Staflund-Wiberg höll Nybörjarinternat.

Vi började på måndagsmorgonen runt frukostbordet berätta om oss själva och hunden vi tränar. När detta var avklarat samlades vi nere på ängen för att kolla var alla befann sig i kunskapsnivå. Först en enkelmarkering och när denna kom in var det fotgående en bit. Där vi stannade kastade vi in dummyn i ett ormbusksnår, vände på klacken och gick tillbaka där vi startade. Då fick vi ny enkelmarkering på samma ställe som den första. Nu skulle vi dock vända tillbaka och skicka hunden till ormbusksnåret. När denna var avlämnad vände vi upp igen och skickade ner på enkelmarkeringen. Alla löste denna uppgift utan problem men det som syntes otroligt tydligt var att vi alla hade slarvat rejält med grundträningen. Ingen av oss klarade av fotgåendet på ett bra sätt och detta var väl den röda tråden genom hela internatet.

Efter denna första övning var det dags för lunch och efter denna var det dags att prova vilt i skogen. Första övningen var två enkelmarkeringar på kråka. Inte så lite lustigt att alla hundarna gjorde samma sak. På första markeringen nöp dom alla fågeln och vände tillbaka och lämnade av. På andra markeringen stannade alla och undersökte kråkan noga innan dom tog den. Både Torkel och Neo löste detta bra med tanke på hur lite vilt dom tränat med tidigare.

Sen blev det dags för finfågel i form av fasan. Övningen var att ställa upp, titta på en enkelmarkering, vända och gå därifrån. När vi vände släpades fasanen och placerades på ett annat ställe. Sen skickade vi hunden och tittade på. Både Torkel och Neo löste detta problem strålande, ner till markeringen och sen sniffade dom sig raskt fram till fasenen som plockades upp och avlämnades. Rolig övning och kul att se hur dom fick fundera lite på vad f*n pippin tagit vägen.

Efter detta var det game over för dag 1. Lite slappande i solen och grillning hann vi med innan vi styrde bilen hemåt igen.

Dag 2 startade med att vi körde ett rejält fotgåendepass på ängen innan vi gick ner till tjärnet och körde vattenmarkering. Här blev det hela paket med skott, vilt och kast från båt så det blev många nya intryck för hundarna. Som vanligt helt underbart att se på Torkel när han vattenarbetar. Han simmar nåt så grymt effektivt och snabbt. Lärarinnorna sa att “han simmar ju som en labbe” och om det kommer från två labbeuppfödare kan det väl inte vara annat än bra. Både Torkel och Neo fixade denna övning hur bra som helst.

Efter vattnet var det lunch vilken följdes av ett nytt pass med vilt. Denna gång i form av en övning som första startade med en enkelmarkering med skott. Efter avlämningen vände vi åt annat håll och skickade ut på ett sök. Nu märktes det att hundarna var trötta av både värme och många intryck. Det blev lite gott och blandat men efter en del hjälp på traven var 3 fåglar bärgade. Om man bortser från lite olydighet gick det bra. Fint sökarbete och bra tempo på både våra herrar.

När alla sökt klart låg vi en stund i blåbärsriset och summerade internatet. En mycket bra grupp där alla var intresserade och uppmärksamma. En riktigt bra kurs som onekligen gav mersmak.

Nu blir det intensivt fotgående och stadga ett tag så får vi se om vi inte skall kunna blir redo start till hösten.