Polaroid Photo

Bilder från FlatFnatt

FlatFnatt

En flat-familjs liv och äventyr

tis
12
aug '14

Flatmästerskapet 2014

Helgen som gick spenderades norröver, närmare bestämt i runt Sandviken och Hofors. Vi var anmälda till och skulle starta på Flatmästerskapet 2014 som gick av stapeln i området kring Kratte Masugn.

Vi var ett flertal deltagare från kenneln som gjort gemensam sak och bokat/annekterat ett helt vandrarhem som vi hade helt och hållet för oss själv. Ett underbart gött gäng av både två- och fyrbenta.

Utsikt från vandrarhemmet

Vi skulle alla starta på lördagen (9:e augusti) så vandrarhemmet fylldes på under eftermiddag/kväll på fredagen. Det blev lite spridda aktiviteter under kvällen innan vi alla landade i sängarna. Det var ju tidig uppgång för samtliga på lördag morgon för att hinna till samlingen klockan 07.00.

Våra “startnummer-dummies”

För våran del var det Marie och Devil som skulle start unghundsklassen så Neo och husse gick med dom runt deras stationer för att stötta.

Devil började med en vattenmarking. Han satt kvar så fint på rumpan när skottet gått och skickades sedan iväg för att hämta dummy. Inga problem och en perfekt start.
Efter vattnet blev det en kortare promenad till en dubbelstation. Först en enkelmarkering över ett torrlagt dike. Även denna markering löstes snabbt och smidigt. När han sedan var på väg in med denna dummy kastades det en ny på samma ställe. Så andra momentet på denna dubbelstation var alltså en dirigering på denna. Han stack ut som ett skållat troll och hämtade även denna. Vidare till fjärde stationen som var en landmarkering i ganska mörk skog och lite lurigt kuperad terräng. Han stack ut fint till området där markeringen landat men fick söka en stund innan han fick tag i den. Mycket bra jobb och nosen är det verkligen inget fel på. Fyra stationer avklarade och alla utan att nolla något moment. Kvar var nu bara femte stationen där det skall kastas en markering med vilt. Vilt är något vi inte tränat jättemycket på och än så länge har det varit lite si och så med att hämta just vilt. Så det var verkligen lite spännande inför den sista stationen. Devil stack iväg till fågeln men det var tveksamt om han verkligen skulle ta den med sig. Efter mycket pockande och lockande tog han till slut upp den och sprang tillbaka till matte med den och lämnade av den fint. Så det blir poäng även på denna station och därmed ingen nollad station. Mycket bra jobbat.

När sedan resultaten publicerades fick vi se att Devil fått 14 + 17 + 17 + 15 + 5 och därmed totalt 68 poäng. En mycket fin WT-debut.

Neo och husse skulle sen starta i andra släppet för nybörjarklassen. Han var hetare än ett strykjärn när vi begav oss till får första station vilket var en vattenmarkering med dolt nedslag. Han for iväg som skjuten ur en kanon när han fick kommandot och kom snabbt tillbaka med en dummy och därmed en perfekt start. Sen vidare till nästa station där vi hade vår stora utmaning, fotgående mot vatten. Han var på tok för het för att det skulle bli nåt fotgående alls så det började ju inte jätte bra. Väl på plats på startlinjen fick vi i alla fall en markering som landade precis i kanten till vattnet. Han gick dock förbi den och ut på vattnet där han började söka. När han var på väg att gå på tok för långt gav husse en signal med pipan och riktade om honom. Han tog signalen perfekt och ringade därpå in markering och så var uppgiften löst.
Efter detta blev det en station med landmarkering över en djup svacka. Denna uppgift gav honom inga problem utan det var rakt ut, plocka upp och rakt hem igen.
Som avslutning hade vi dubbelstationen. Samma upplägg som Devil fick, dvs en markering och sedan en memory kastad på samma ställe. Denna station blev lite oplanerat svårare än funktionärerna tänkt sig från början då första kastet blev totalt misslyckat och domare ville göra om kastet. Så Neo och jag gick en liten vända och ställde upp oss igen. Nytt skott och nytt kast, denna gång på rätt ställe. Neo sprang som vanligt rakt ut och plockade upp och kom tillbaka. Efter avlämningen var det bara att sätta upp honom igen och skicka på dirigeringen som satt som en smäck den också. Därmed var vår arbete slutfört och som han gjorde det.

Belöningen för vårt jobb blev 14 + 18 + 20 + 19 + 18 och därmed totalt 89 poäng och en delad 12:e plats av 123 startande och bara tre poäng från finalplats.

Sen blev det en stunds väntan innan finalerna skulle avgöras. Mycket kul att titta på och se många duktiga förare och hundar.
När allt var klart var vi en seg och hungrig skara som satte oss i bilarna för att återvända till vandrarhemmet och för hett efterlängtad mat.
Det blev sedan en underbar kväll med god mat och dryck i mycket gott sällskap. Det blev dock inte långrandigt då samtliga var rejält trötta efter en lång dag i skogen.

Middagen serverad

På söndagen blev det sedan lite lugnare. Frukost i lugn och ro innan vi rullade mot Kratte Masugn igen för att titta på elitklasshundarna. Denna dag var det dock betydligt svalare (på gränsen till svinkallt) så det blev till att hålla sig lite i rörelse för att inte bli kall. Många duktiga hundar och förare fick vi dock så både i grundomgången och i finalen.

Efter prisutdelning mm rullande vi alla tillbaka mot vandrarhemmet igen för middag. Än en gång smakade maten utsökt och avnjöts i gott sällskap. Inte heller denna kväll blev så lång. Mycket frisk luft gör oss tydligen sega. 🙂

På måndag tog vi det lugnt, käkade frukost i lugn och ro innan vi städade upp efter oss. Packade bilarna och körde så småningom hemåt igen.

Därmed var en lång, rolig och lärorik helt till ändå.